לזיהוי ה'שיפון'

Research output: Contribution to journalArticle

Abstract

בספרות ההלכה יש ל'חמשת מיני דגן' מעמד מרכזי בתחומים רבים: בדיני ברכות, הפרשת חלה, אכילת מצה והגדרת חמץ. בקבוצה זו רק החיטה והשעורה מזוהות בוודאות, ואילו לגבי כוסמת, שיבולת שועל, ושיפון קיימות מסורות זיהוי שונות. במאמר זה ישנו נסיון להתוות דרך לבחינה מחודשת של זיהוי חמשת מיני דגן וכמקרה מבחן ישמש השיפון. על פי ניתוח הפרשנות היהודית-ערבית עולה שישנם שני מועמדים עקריים לזיהוי השיפון: Oat ו-Rye. אפשר שבתקופת חז"ל גידלו מיני דגן אלה באזורים קרים ומצומצמים בצפון ארץ ישראל או שגרגריהם יובאו מאירופה. על פי הפרשנות ששיבולת שועל היא Oat (שנכללת בכל מקרה בכלל חמשת מיני דגן), מתחזקת הסבירות ששיפון הוא Rye, ואם כן מדובר במסורת זיהוי קדומה ורחבה שנהגה במזרח ובמערב.
Original languageHebrew
Pages (from-to)67-84
Number of pages18
Journalבדד: כתב-עת לעניני תורה ומדע
Volume20
StatePublished - 2008

IHP Publications

  • ihp
  • Grain
  • Hebrew language, Talmudic
  • Oats
  • Plants -- Religious aspects -- Judaism
  • Rye

Cite this