השיפורים בתזונה במהלך ימי בית שני

מאיר בר אילן

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

Abstract

אין עוררין על חשיבותו של המזון בחיי היום-יום, אך מעטים הם אלו המודעים לחשיבותו של המזון בהיסטוריה האנושית. מטרתו של המאמר היא לבחון את שאלת השיפור בתזונה במהלך ימי בית שני, כמרכיב רב ערך בהבנת ההיסטוריה היהודית בעת העתיקה, לערך מן המאה החמישית לפני הספירה, עת הגיעו לארץ-ישראל עולי בבל, וכלה במאה הראשונה לספירה. הרעיון כי חל שיפור בתזונה של יהודי ארץ-ישראל בימי בית שני מתבקש כמעט מעצמו נוכח האבחנה כי בתקופה זו חל גידול באוכלוסיה היהודית בארץ-ישראל. גידול זה הוצג כמסקנה מתבקשת מגידול במספר החרסים בחבליה השונים של ארץ-ישראל, ומן המסקנה העולה מן העדויות הספרותיות בנות התקופה. אפשרות ההסבר לגידול באוכלוסיה הוא השיפור בתזונה בהשוואה לבני הדורות הקודמים. שיפור זה נבע מגיוון התפריט הקבוע, היינו מגידול בסוגי המאכלים על בסיס צמחי והן בסוגי המאכלים המבוססים על בעלי חיים.
Original languageHebrew
Pages (from-to)31-50
Number of pages20
Journalמורשת ישראל
Volume6
StatePublished - 2009

IHP Publications

  • ihp
  • Agriculture, Ancient
  • Bees
  • Eretz Israel -- History -- 586 B.C.-70 A.D., Exilic and Second Temple period
  • Eretz Israel -- Population -- History -- To 70 A.D
  • Hens
  • Nutrition
  • Rice
  • אורז
  • ארץ ישראל -- אוכלוסייה -- עת עתיקה
  • ארץ ישראל -- היסטוריה -- תקופת בית שני (587 לפנה"ס- 70 לספירה)
  • דבורים (על-משפחה)
  • חקלאות -- היסטוריה -- עת עתיקה
  • מטילה
  • תזונה ובריאות

Cite this