הרגלי אכילה ובקרת תיאבון אצל קשישים: האנורקסיה של הזיקנה - התופעה והשלכותיה על מצבם התזונתי וההישרדותי של קשישים

אורלי דרורי

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

Abstract

ירידה במשקל אצל קשישים הנה גורם התמותה הנפוץ ביותר. ירידה בצריכת מזון במהלך תקופת ההזדקנות והרעבה עצמית עד לאיבוד משקל ותת תזונה נצפים בקרב אוכלוסיית הגיל המבגר מעל גיל 70, הן אצל קשישים המאושפזים במוסדות והן בקרב קשישים עצמאיים. הסיבות לירידה בצריכת המזון נובעות ממקורות פסיכולוגיים, סוציולוגיים, רפואיים וכן קשורות בגיל. מחקרים שהשוו בין צריכת המזון אצל קשישים לעומת צעירים בתנאים דומים מצאו הבדלים ברמות שובע, בכמויות צריכת מזון וביכולת הגוף לווסת את המשקל. מכאן הסיקו החוקרים ששינויים פיזיולוגיים האופייניים לזקנה משפיעים במישרין ובעקיפין על יכולת הקשיש להזין את עצמו. נמצא קשר ישיר בין עלייה בגיל לירידה בקצב ריקון הקיבה, נמצא חוסר איזון מטבולי של צריכת אנרגיה, ונמצאו שינויים ברמות ההורמונים שיש להם תפקידי מפתח בוויסות תחושות רעב ושובע. שינויים אלה נקשרים לתופעת האנורקסיה בזקנה. לתופעת הירידה במשקל והתפתחות תת תזונה על רקע אנורקסיה בזקנה יש השלכות רבות, וביניהן תופעת הסרקופניה - אובדן שריר בגיל המבוגר, ירידה במערכת החיסון בגיל המבוגר, ועלייה בתחלואה, באשפוזים ובתמותה. הגורם לתופעת האנורקסיה בזקנה נחקר רבות בשנים האחרונות ואינו ברור לחלוטין. בסקירה הנוכחית נדונים הגורמים לירידה במשקל ותופעת האנורקסיה כפי שהיא מתוארת בספרות המחקרית העולמית, וכן מוצגים מחקרים העוסקים באנורקסיה בזקנה, בסרקופניה ובמערכת החיסון. בנוסף נחקרים גם אופן מניעת התופעה והטיפול התזונתי באנורקסיה בזקנה (תקציר מתוך המאמר).
Original languageHebrew
Pages (from-to)15-42
Number of pages28
Journalגרונטולוגיה: כתב-עת בנושאי הזיקנה
Volume33
Issue number3
StatePublished - 2006

IHP Publications

  • ihp
  • Aging -- Physiological aspects
  • Malnutrition
  • Muscular atrophy
  • Older people -- Nutrition

Cite this