הקשר שבין הרגלי תזונה, תמיכה מהמורה ומעורבות הורית לבין שתיית אלכוהול בקרב בני נוער בגילאי 11-16 בישראל

שיר בן יעיש, ריקי בת בן ציון טסלר, מונה בועז, יוסי הראל-פיש, ורד קאופמן-שריקי

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

Abstract

רקע: מתבגרים נוטים לחפש ריגושים דרך התנהגויות הנחשבות מסוכנות ואשר מספקות להם תחושת הרפתקנות, חוויית ריגוש ובחינת גבולות, ובהן שתיית אלכוהול. מטרת המחקר: לבחון את הקשר שבין הרגלי תזונה, מעורבות הורית ותמיכה מהמורה לבין שתיית אלכוהול בקרב בני נוער בגילאי 11-16 בישראל. שיטות: מחקר חתך כמותי, המבוסס על ניתוח משני של נתוני סקר ה־HBSC בישראל בקרב בני נוער יהודיים לשנת 2014. במחקר היה שימוש ברגרסיה לוגיסטית לבחינת הקשרים. תוצאות: בקרב 3,387 תלמידי תיכון וחטיבת ביניים במדגם ארצי מייצג נמצא במודל רב־גורמי, שבנים (לעומת בנות) בכיתות תיכון (לעומת חטיבת ביניים) היו בסיכון גבוה פי ארבעה כמעט לשתיית אלכוהול, בהתאמה: (OR=3.81; 95%CI: 2.69-5.38; p<.001) (OR=2.68; 95%CI: 1.88-3.81; p<.001). מעורבות הורית גבוהה הייתה קשורה לסיכון נמוך ב־76% לשתיית אלכוהול (OR=0.24; 95%CI: 0.12-0.52; p<.001), תמיכה מהמורה הייתה קשורה לסיכון נמוך בחצי לשתיית אלכוהול לעומת בני נוער שלא חוו תמיכה מהמורה (OR=0.54; 95%CI: 0.37-0.79; p<.001). הרגלי תזונה בריאים הפחיתו ב־30% את הסיכון לשתיית אלכוהול (OR=0.70; 95%CI: 0.57-0.96; p<.005). דיון ומסקנות: תוצאות המחקר מעידות על חשיבותה של המעורבות ההורית בחיי היום יום וכן של התמיכה בבית הספר מהמורה. הרגלי תזונה בריאים גם הם ייתכן שיוכלו לשמש בסיס למודל לסיקור ולפיתוח תוכניות התערבות בקרב בני נוער למניעת צריכת אלכוהול. (מתוך המאמר)
Original languageHebrew
Pages (from-to)35-39
Number of pages5
Journalקידום בריאות בישראל
Volume9
StatePublished - 2021

IHP Publications

  • ihp
  • Adolescence
  • Children -- Alcohol use
  • Coming of age
  • Nutrition
  • Parent and teenager
  • Teacher-student relationships
  • Teenagers -- Alcohol use
  • Youth -- Alcohol use

Cite this